top of page
Caută

Sindromul Ochilor Uscați: Cum scăpăm de senzația de corp străin în ochi?



Unul din cele mai întâlnite sindroame în secolul XXI este Sindromul Ochilor Uscați. Dar totuși de ce este așa de frecvent și cum putem să îl tratăm.


Îți vom oferi remedii atât medicale, cât și naturiste dacă vrei să te tratezi singur acasă. Însă înainte de toate, hai să discutăm mai în amănunt acest sindrom.


Astăzi vom discuta despre următoarele aspecte:

  1. Ce înseamnă Sindromul Ochilor Uscați și cum se manifestă?

  2. Care sunt cauzele apariției Sindromului Ochilor Uscați?

  3. Ce tratamente poți folosi pentru a trata Sindromul Ochilor Uscați?

  4. Când trebuie să consulți un medic dacă suferi de Sindromul Ochilor Uscați?



1. Ce înseamnă Sindromul Ochilor Uscați și cum se manifestă?


Dacă suferi de Sindromul Ochilor Uscați, ochii produc mai puține lacrimi decât în mod normal sau ochii nu au suficient strat lubrifiant la suprafața lor.


De asemenea, ochii tăi pot fi predispuși la infecții bacteriene sau suprafața ochilor se poate inflama, provocând cicatrici la nivelul corneei.


Deși este inconfortabil, Sindromul Ochilor Uscați nu provoacă pierderea permanentă a vederii.


Cele mai frecvente simptome sunt:

● Senzația de ardere a ochilor

● durere

● roşeaţă

● Senzația de îngreunare a ochilor


Acestea sunt cele mai întâlnite, însă în cazuri mai grave pot apărea:

● izbucnire bruscă în lacrimi

● mucus

● ochii obosesc mai repede decât înainte

● dificultăți de citire sau stat în fața calculatorului pentru perioade lungi de timp

● vedere încețoșată

● senzația de a avea nisip în ochi



2. Care sunt cauzele apariției Sindromului Ochilor Uscați?

Lacrimile au trei straturi. Există stratul exterior uleios, stratul mediu apos și stratul interior de mucus.


Dacă glandele care produc diferitele elemente ale lacrimilor sunt inflamate sau nu produc suficientă apă, ulei sau mucus, poate duce la Sindromul Ochilor Uscați.


Când lipsește ulei din lacrimi, acestea se evaporă rapid și ochii tăi nu pot menține o cantitate constantă de umiditate.


Cauzele sindromului ochiului uscat includ:

● terapia cu hormoni

● expunerea la vânt sau aer uscat, cum ar fi expunerea constantă la un încălzitor în timpul iernii

● alergiile

● deficitul de vitamină A

● Chirurgia oculară LASIK

● unele medicamente, inclusiv antihistaminice, decongestionante nazale, pilule contraceptive și antidepresive

● înaintarea în vârstă

● utilizarea pe termen lung a lentilelor de contact

● statul cu orele în fața calculatorului fără a clipi suficient (poți citi și despre ochelarii de protecție pentru calculator)


Sindromul ochiului uscat este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani și este mai întâlnit la femei decât la bărbați.


Femeile care sunt însărcinate, urmează un tratament de substituție hormonală sau care trec prin menopauză sunt mai expuse riscului.


Unii doctori consideră că prea multă expunere la lumina albastră emisă de ecranele computerelor poate contribui la sindromul ochiului uscat.


Privirea la ecranul computerului timp de multe ore la un moment dat suprimă reflexul nostru de clipire, ceea ce duce la ochi mai uscați. Este indicat să faci pauze atunci când utilizezi un calculator sau un laptop.



3. Ce tratamente poți folosi pentru a trata Sindromul Ochilor Uscați?

Opțiunile fără prescripție medicală pentru ochii uscați includ de obicei picături pentru ochi, geluri și unguente. Multe dintre aceste produse au ingrediente care ajută la păstrarea lubrifierii ochilor.


Caută produse care au lubrifianți, cum ar fi carboximetilceluloza și electroliți, precum potasiul.


O variantă de picături pentru ochi pe care o recomandăm este 𝗕𝗶𝗼𝘁𝗿𝘂𝗲® 𝗗𝗿𝗼𝗽𝘀.


Biotrue® Drops unidoze, hidratează rapid și în mod natural suprafața oculară pentru a ameliora simptomele de ochi uscat, cum ar fi senzația de uscăciune, iritare sau ochi obosiți, senzația de corp străin sau ochi care lacrimează excesiv.


Acestea conțin un lubrifiant natural - acidul hialuronic, care se găsește în structura ochiului uman sănătos și a filmului lacrimal.


Lacrimi artificiale

Picăturile pentru ochi care măresc umiditatea ochilor sunt printre cele mai frecvente tratamente pentru sindromul ochiului uscat.



Dopuri lacrimale

Oftalmologul sau Optometristul ar putea folosi dopuri pentru a bloca găurile de drenaj din colțurile ochilor. Aceasta este o procedură relativ nedureroasă, reversibilă, care încetinește pierderea lacrimilor.


În cazul în care situația ta este gravă, dopurile pot fi recomandate ca soluție permanentă.


Medicamente

Medicamentul cel mai frecvent prescris pentru Sindromul Ochilor Uscați este un antiinflamator numit ciclosporină. Medicamentul crește cantitatea de lacrimi din ochi și scade riscul de deteriorare a corneei.


Dacă manifestările sindromului sunt severe, poate fi necesar să utilizezi picături pentru ochi cu corticosteroizi pentru o perioadă scurtă de timp.


Medicamentele alternative includ colinergice, cum ar fi pilocarpina. Aceste medicamente ajută la stimularea producției de lacrimi.


Intervenție chirurgicală

Dacă simptomele sunt grave și nu dispar cu alte tratamente, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală.


Găurile de la colțurile interioare ale ochilor pot fi înfundate permanent pentru a permite ochilor să mențină o cantitate adecvată de lacrimi.


Stil de viață

Dacă ai tendința de a avea ochii uscați, utilizează un umidificator pentru a crește umiditatea în cameră și pentru a evita climatul uscat. De asemenea, evită utilizarea îndelungată a lentilelor de contact și limitează timpul petrecut în fața computerului sau a televizorului.


Totuși dacă îți dorești să porți lentile de contact și ai astigmatism, îți sugerăm să le încerci pe cele de la Biotrue ONE, lentile de contact moi.


Lentilele de contact moi sunt de obicei mai confortabile pentru persoanele cu ochi uscați decât lentilele de contact dure. Acestea rămân umede și permit ochiului să respire mai bine decât lentilele dure.


Dacă vrei să treci de la ochelari la lentile de contact, specialiștii de la Congruent au pentru tine un ghid al începătorului pentru lentile de contact, unde afli tot ce ai nevoie despre acestea.


Remedii naturale

Există o mulțime de dovezi și surse de încredere care sugerează că suplimentele cu acizi grași omega-3 sunt utile pentru persoanele cu Sindromul Ochilor Uscați.


De obicei, oamenii trebuie să ia aceste suplimente în mod regulat timp de cel puțin 3 luni pentru a vedea o îmbunătățire.


Dacă ochii uscați sunt cauzați de factori de mediu, încearcă să faci unele modificări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea expunerii la fumul de țigară și protejarea ochilor cu ochelari în timpul activităților în aer liber, când este vânt.


Adăugarea unui umidificator acasă poate duce la umezeală în aer, ceea ce poate ajuta la reducerea uscăciunii ochilor.


Există un leac?

În general, ochiul uscat este considerat o afecțiune cronică. Poate fi gestionat eficient, dar nu vindecat.



4. Când trebuie să consulți un medic dacă suferi de Sindromul Ochilor Uscați?

Dacă ochii tăi se simt uscați și brusc nu reușești să vezi la fel de bine ca înainte, vizitează imediat un oftalmolog sau un optometrist.


Sindromul Ochilor Uscaț este cel mai bine tratat devreme. Dacă rămâne netratat pentru o lungă perioadă de timp, devine mai dificil de gestionat.


Acționează imediat dacă suferi de acest sindrom, vizitându-ne la cabinetul nostru optometric, unde vei primi cele mai bune sfaturi pentru a trata ochii tăi. Ne poți găsi în două locații, poți veni în cea mai apropiată de tine: cabinetul din MCM Center, Strada Anastasie Panu 46 sau cabinetul aflat în zona Gării.





33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page