top of page
Caută

Ochelari de Soare Polarizați sau Nepolarizați? Pe Care Îi Alegem Pentru a Ne Proteja Vederea?

Actualizată în: 18 oct. 2021


ochelari-de-soare-polarizati-sau-nepolarizati

În fiecare an apare câte o tehnologie nouă pentru ochelari. Deși au apărut acum mult timp în urmă, încă există întrebarea ”Ce să aleg: Ochelari de Soare Polarizați sau Nepolarizați?”


Astăzi vom discuta în detaliu Ochelarii de Soare, pentru a vedea care ne protejează cel mai bine ochii. În acest articol, vom răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce înseamnă Ochelari de Soare Polarizați?


2. Toți Ochelarii de Soare oferă aceeași protecție împotriva radiațiilor UV?


3. Care sunt avantajele și dezavantajele Ochelarilor de Soare Polarizați și cei Nepolarizați?


4. Care pereche de Ochelari de Soare este mai eficientă?


5. De unde pot cumpăra Ochelari de Soare?


1. Ce înseamnă ochelari de soare polarizați?


Deși sună a termen complicat, polarizarea este ușor de explicat.


Aceasta implică respingerea luminii strălucitoare provenite de la soare sau altă sursă de lumină atunci când atinge un obiect, având loc fenomenul de reflexie.


De exemplu, lumina strălucitoare provenită de la soare este împrăștiată și vine din toate direcțiile.


Atunci când atinge suprafața unui lac sau a unei ferestre, lumina reflectată este trimisă într-o singură direcție. Iar această lumină unidirecționată poartă numele de lumină polarizată.


Acum că am explicat niște elemente care țin de fizică, putem defini și Ochelarii de Soare Polarizați. Lentilele polarizate funcționează prin împiedicarea strălucirii luminii să te lovească direct în ochi.


Deoarece strălucirea este de obicei lumină orizontală, lentilele polarizate blochează această lumină și permit doar luminii verticale să pătrundă în ochi.


În timp ce toți ochelarii de soare sunt confecționați pentru a proteja împotriva radiațiilor ultraviolete, doar unii sunt echipați cu tehnologia care îi face polarizați.


Toate lentilele polarizate sunt inscripționate ca atare, deci dacă nu precizează acest lucru, probabil că nu sunt.2. Toți Ochelarii de Soare oferă aceeași protecție împotriva radiațiilor UV?


Aceasta este o întrebare importantă, deoarece orice purtător de ochelari de soare consideră că își apără ochii, chiar dacă ochelarii săi nu asigură cea mai bună protecție.


Răspunsul este nu, eficiența protejării împotriva radiațiilor UV diferă de la o pereche de ochelari de soare la alta.


Protecția UV oferită de orice pereche de Ochelari de Soare depinde în mare măsură de marcă, unele lentile fiind mai eficiente decât altele.


În funcție de gradul de protecție UV, există cinci tipuri de lentile de Ochelari de Soare:

 • Categoria 0: Ochelari de Soare Fashion cu protecție UV între 0% și 20%. Gradul de protecție pe care îl oferă este extrem de scăzut.


 • Categoria 1: Ochelari de Soare Fashion cu protecție UV între 20% și 57%. Oferă o protecție foarte slabă. Sunt potriviți pentru vreme cu nori și puțin soare.


 • Categoria 2: Ochelari de Soare cu Protecție UV între 57% și 82%. Oferă un nivel mediu de protecție împotriva razelor UV.


 • Categoria 3: Ochelari de Soare cu Protecție UV între 82% și 92%. Poartă-i în zile cu soare puternic și medii cu suprafețe ce pot reflecta lumina.


 • Categoria 4: Ochelari de Soare cu Protecție UV între 92% și 97%. Au lentilele cu cel mai mare grad de protecție UV. Pot fi purtați în condiții cu soare puternic, în medii cu lumină reflectată, însă nu sunt potriviți pentru condus.


3. Care sunt avantajele și dezavantajele ochelarilor de soare polarizați și cei nepolarizați?


Ochelarii de soare clasici au următoarele avantaje:

 • Îți oferă cea mai bună protecție ochilor tăi contra radiațiilor UV;


 • Vei avea un aspect mai tânăr și cearcănele sunt mai reduse, deoarece Ochelarii de Soare îți protejează și pielea din jurul ochilor;


 • Riscul de a dezvolta cancer cornean este mult mai scăzut;


 • Scapi de migrene și de disconfortul creat de lumina puternică din încăpere;


 • Pe lângă aspectele ce țin de sănătate, vei avea un accesoriu care merge asortat cu orice ținută și la orice ocazie la care participi.


Aceștia au un dezavantaj prin faptul că îți obosesc ochii mai repede dacă îi porți perioade lungi de timp.


Ochelarii de soare polarizați prezintă aceleași avantaje ca și cei nepolarizați, la care se adaugă următoarele:

 • Reduc efectul de strălucire și vei vedea mai clar;


 • siguri un nivel ridicat de confort pentru ochi, deoarece acești ochelari nu obosesc ochii;


 • Culorile din natură sunt mai vii, naturale și mai intense;


 • Previn îmbătrânirea prematură a cristalinului, cataracta, orbirea parțială sau conjunctivita.


 • Sunt mai rezistenți la impact și la zgârieturi, deci te poți bucura de ei mai mult timp;


Însă au și dezavantaje, care nu trebuie neglijate:

 • Pot avea prețuri mai ridicate decât ochelarii clasici de soare.


 • Nu îi poți folosi atunci când stai la laptop sau în fața altor ecrane ale electronicelor;


 • Acești ochelari te împiedică să vezi suprafețele alunecoase pentru a le putea evita;


4. Care pereche de Ochelari de Soare este mai eficientă?


Ochelarii de Soare Polarizați sunt excelenți pentru conducere, exerciții în aer liber și orice activități în aer liber care implică apă, cum ar fi pescuitul, navigația și schiul nautic.


E recomandat totuși să îi eviți dacă petreci mult timp în fața laptopului sau altor ecrane. Piloții nu pot purta ochelari de soare polarizați, deoarece ar împiedica capacitatea lui de a vedea instrumentele și ecranele de pe tabloul de bord al avionului.


În general, Ochelarii de Soare Nepolarizați sunt mai buni pentru orice activitate care nu implică obiecte digitale. Însă dacă petreci mult timp în fața calculatorului, îți recomandăm să încerci ochelarii de protecție pentru calculator.


Lentilele nepolarizate sunt, de asemenea, mai potrivite pentru condiții de lumină slabă sau noapte; ele oferă claritate și definiție fără a-ți întuneca vederea.


Nu există o variantă de ochelari de soare mai bună ca cealaltă, ci o pereche de ochelari mai potrivită pentru situația în care te afli, pe baza nevoilor tale, a activităților zilnice și analizând avantajele și dezavantajele.


Însă ai grijă să alegi ochelarii de soare care îți oferă cea mai bună protecție împotriva radiațiilor UV.


Dacă deja porți ochelari de vedere și vrei totuși ochelari de soare, îți recomandăm Ochelarii de Soare cu Dioptrii. Specialiștii de la Congruent au un articol despre această temă, în care vorbesc despre tot ce trebuie să știi despre ochelarii de soare cu dioptrii.


5. De unde pot cumpăra Ochelari de Soare?


Sfatul nostru este să îți achiziționezi ochelarii de soare din magazine speciale pentru ochelari, online sau direct din magazin, și cabinete optometrice.

48 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page